Upravit stránku

U všech tipů diet je snídaně, oběd i večeře servírované. U diabetické diety lze vybírat u oběda a večeře ze dvou menu. 

Diety

9diabetická
9/2diabetická/šetřící (žlučníková)
8redukční
3racionální
 bezlepková
  • Dieta č. 9 – diabetická

    Technologická úprava

    Při přípravě diabetické diety používáme technologickou úpravu vaření, dušení, pečení, grilování, úpravy na teflonové pánvi, úpravu pokrmů v alobalu, konvektomatu a mikrovlnné troubě. Nevyužíváme technologické úpravy, při nichž je použita velká dávka tuku, nepoužíváme smažení.

    Výběr potravin

    • Maso – především netučné hovězí, telecí, libové vepřové, drůbeží, králík, ryby s nízkým obsahem tuku. Z vnitřností játra a ledvinky. Uzeniny podáváme s nízkým obsahem tuku, vhodná je šunka, drůbeží výrobky.
    • Mléko a mléčné výrobky – volíme mléko a mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku a bez obsahu cukru. Doporučujeme zařazení méně tučných kyselomléčných výrobků.
    • Moučníky – moučníky vyžadují speciální receptury a jejich sacharidový obsah musí být zahrnut do denní potřeby diabetické diety.
    • Pečivo – upřednostňujeme tmavé, celozrnné pečivo a chléb před bílým, ostatní druhy s označením.
    • Dia výrobky – u každého takto označeného výrobku bereme v úvahu obsah sacharidů i ostatních živin. Dia čokolády a bonbóny obsahují taktéž energetickou hodnotu, proto je používáme jen výjimečně.
    • Sladidla – ideální je, když si diabetik přivykne na nesladkou chuť. V opačném případě jsou povolena nekalorická umělá sladidla. Jejich používání by však nemělo být pravidelné, protože to může znesnadnit odvykání sladkostem a také se mohou projevit některé nežádoucí účinky. Náhradní sladidla se rozdělují na skupiny nekalorických sladidel a na skupinu energeticky bohatých (kalorických) sladidel. Do první skupiny patří Sacharid, Cyklamát (Dukaryl, Spolarin), aspartam (Nutra Sweet) – nejsou vhodná k tepelnému použití. Do druhé skupiny patří Sorbit, Diabit – možno použít na tepelné zpracování.
    • Tuky – čerstvé máslo, jednodruhový olej a rostlinná másla. Živočišné tuky se omezují pro vysoký obsah cholesterolu.
    • Obiloviny – používáme všechny druhy v povoleném množství.
    • Ovoce a zelenina – přednostně zařazujeme druhy s nižším obsahem sacharidů. Kompoty podáváme neslazené nebo s označením DIA. Zelenina je stálou denní součástí stravy. Používáme všechny druhy. Nejvhodnější je zeleninu podávat v syrovém stavu. Z tepelných úprav volíme vaření, dušení, pečení, zapékání.
    • Nápoje – podáváme hořké nebo slazené umělými sladidly. Vhodné jsou především minerální vody, voda, voda ochucená citrónovou šťávou, čaje, obilná káva, mléko, přírodní ovocné šťávy.
    • Koření – používáme všechny druhy v přiměřeném množství.
    • Polévky – podáváme řídké, popř. pouze mírně zahuštěné. Doplňujeme zeleninou, vejcem, zavářkou, vložkou.
    • Příkrmy – nejvhodnějším příkrmem jsou brambory, na zpestření můžeme zařadit rýži, těstoviny, knedlíky.
    • Bezmasé pokrmy – zařazujeme jen zřídka. Vhodné jsou zeleninové, tvarohové, bramborové, sýrové.

    Zvlášť nevhodné potraviny, pokrmy a nápoje

    • Masa – tučná – kachna, husa, tučné vepřové. Uzeniny s velkým obsahem tuku.
    • Tuky – živočišné tuky ve velkém množství.
    • Zelenina a ovoce – konzervovaná s použitím cukru.
    • Koncentrované sacharidy – cukr, med, džem, cukrovinky, čokoláda, ovocné šťávy a džusy slazené cukrem.
    • Vejce – žloutky ve větším množství.
    • Alkoholické nápoje – zakázány ve větším množství. Alkohol ve větším množství může u diabetiků léčených perorálními antidiabetiky nebo inzulinem vyvolat těžkou hypoglykemii, protože zablokuje tvorbu glukózy v játrech, a při poklesu glykemie a nedostatečném přísunu potravy se organismus nemůže bránit.
    • Moučníky – všechny s použitím cukru.

     

  • Dieta č. 9/2 – diabetická/šetřící (žlučníková)

    Technologická úprava

    Z technologických postupů se používá vaření, dušení, pečení v páře. Smažení je přísně zakázáno. Jako u všech šetřících diet, maso opékáme na sucho, podléváme netučným vývarem z kostí, ze zeleniny nebo vodou. Pokrmy se zahušťují nasucho opraženou moukou. Zvláštní pozornost je věnována výběru tuků. Povolené množství tuku přidáváme až do hotového pokrmu.

    Výběr potravin

    • Maso – především netučné telecí, hovězí, libové vepřové, kuře, bílé maso z krůty, králík, rybí filé, kapr, pstruh. Z uzenin je vhodná šunka, drůbeží šunka, drůbeží salám, drůbeží párky, jemné nekořeněné dietní párky a salám.
    • Mléko a mléčné výrobky – vhodnější je zařazení netučných kyselomléčných produktů – mléko kyselé, acidofilní, kefír, jogurt. Z mléčných výrobků je možno podat nízkotučný tvaroh a všechny druhy tavených sýrů s obsahem 30 % tuku v sušině, mimo pikantních.
    • Vejce – jako samostatný pokrm nepodáváme.
    • Tuky – kvalitní jednodruhový olej, rostlinná másla, čerstvé máslo.
    • Obiloviny – bílá pšeničná mouka, krupice, krupky, ovesné vločky, rýže.
    • Zelenina – mladá nenadýmavá, čerstvá, mražená, sterilovaná. Vhodná je mrkev, celer, petržel, špenát, malé množství květáku, hrášku, mladé bukve, hlávkový salát, fazolka, cuketa, chřest, červená řepa, rajská šťáva a protlak, čínské zelí.
    • Ovoce – podáváme čerstvé, mražené, kompotované. Čerstvá vyzrálá jablka, banány, citrusové ovoce, meruňky, broskve, třešně, blumy, vyzrálé švestky. Ovoce se slupkou podáváme raději ve formě kompotů. Z ovoce podáváme ovocné šťávy, mošty, džusy, pěny a rosoly.
    • Nápoje – čaj slabý, šípkový, ovocné čaje a bylinné čaje. Ovocné šťávy, džusy, minerální vody bez obsahu CO2.
    • Koření – vývar z kmínu, výraz z hub (žampiony jsou povolené). Zelené natě – zelená petržel, pažitka, celerová nať, kopr. Citrónová a pomerančová šťáva. Cibule na vydušení.
    • Polévky – vývar z povolených druhů mas a zeleniny. Polévky obilninové, zeleninové a bramborové. Zavářky a vložky: těstoviny, krupky, krupice, kapání, strouhání, masová zavářka, piškotový svítek, osušené bílé pečivo, sedliny, vaječná mlhovina, nočky.
    • Příkrmy – brambory – vařené, bramborová kaše, bramborová rýže, bramborový knedlík, bramborové šišky, bramborové noky. Těstoviny, rýže. Knedlíky – vídeňský, jemný, krupicový, krupicové noky, houskové knedlíky.
    • Omáčky – vhodné jsou bešamelová, citrónová, koprová, rajská.
    • Zelenina – vařená, dušená, zapékaná a dále ve formě salátů dochucených citrónovou šťávou nebo jogurtovou zálivkou.
    • Bezmasé pokrmy – pokrmy sladké, slané, zeleninové, nákypy, pudinky, žemlovky, nudle, obilninové kaše (krupicová dle individuální snášenlivosti) a jídla z krupice a vloček.
    • Moučníky – vhodné je těsto piškotové, bílkové, odpalované, závinové, tvarohové. Na ozdobu moučníku se používají pěny, rosoly, pudingové a nastavované krémy. Povolené kypřící prostředky – sníh z bílků, kypřící prášek.
    • Pečivo – bílé pečivo, veka, piškoty, suchary, bílý toustový chléb, starší netučná vánočka.

    Zvlášť nevhodné potraviny, pokrmy a nápoje

    • Masa – tučné, smažené, uzené, nakládané, uzeniny kromě uvedených v povolených, husa, kachna, zvěřina, konzervy kromě dietních, sardinky, očka, kaviár, vnitřnosti.
    • Tuky – sádlo, slanina, škvarky, lůj, ztužené a přepalované tuky.
    • Zelenina – kapusta, zelí, papriky, okurky, křen, česnek, ředkvičky, tvrdá dřevnatá zelenina, luštěniny.
    • Ovoce – rybíz, angrešt, ananas, kiwi, rebarbora, hrušky, hroznové víno, jahody, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny.
    • Moučné výrobky – čerstvé pečivo, pečivo z kynutých těst, kynuté knedlíky, smažené moučníky, moučníky s tučnými krémy.
    • Nápoje – veškeré alkoholické nápoje, zrnková káva, silné kakao, čokoláda, minerální vody, které obsahují příliš mnoho CO2, nápoje studené nebo příliš horké, Coca-Cola.

     

  • Dieta č. 8 – redukční

    Technologická úprava

    Technologická úprava se blíží správné výživě. Protože dieta má obsahovat velmi málo tuku, je nutné pečlivě vybírat potraviny s malým obsahem tuku. Proto vynecháváme maštění pokrmů, vybíráme vhodnou technologickou úpravu jako je vaření, dušení, pečení, opékání na doporučeném množství tuku. Bílkovinné potraviny vybíráme s nižší energetickou hodnotou. Pokrmy zahušťujeme jen doporučeným množstvím mouky. Pokrmy nemají být příliš slané, pikantní, aby nepodporovaly chuť k jídlu.

    Výběr potravin

    • Maso – vybíráme kvalitní netučné druhy – telecí, hovězí, vepřové z kýty, netučnou drůbež, ryby a zvěřinu. Uzeniny nepodáváme často, vybíráme druhy s nejnižším obsahem tuku, nejvhodnější je šunka a drůbeží výrobky.
    • Mléko a mléčné výrobky – podáváme pouze s nízkým obsahem tuku, sýry do 30 % tuku v sušině.
    • Vejce – podáváme v omezeném množství.
    • Tuky – kvalitní jednodruhový olej, rostlinná másla, čerstvé máslo, vše v povoleném množství.
    • Obiloviny – neloupaná rýže, těstoviny, tmavá mouka, krupice, krupky, proso a ovesné vločky.
    • Luštěniny – všechny druhy.
    • Zelenina – všechny druhy.
    • Ovoce – všechny druhy, dbáme však na obsah sacharidů (banány, hrušky, hroznové víno, švestky – podáváme méně často).
    • Nápoje – všechny druhy, které neobsahují cukr.
    • Koření – všechny druhy v malém množství, vyhýbáme se dráždivému koření, neboť podporuje chuť k jídlu.
    • Polévky – nepodáváme.
    • Příkrmy – brambory – vařené, pečené, bramborová kaše, bramborová rýže. Občas je možné zařadit těstoviny a rýži.
    • Omáčky – nepodáváme, raději volíme masové přírodní šťávy.
    • Bezmasé pokrmy – pouze zeleninové.
    • Moučníky – nepodáváme, nahrazujeme ovocem a zeleninou v syrové formě a ve formě salátů.
    • Pečivo – celozrnný chléb, dáváme přednost tmavému pečivu před bílým.

     Zvlášť nevhodné potraviny, pokrmy a nápoje

    • Maso tučné vepřové, hovězí, drůbež.
    • Slanina, lůj, sádlo, škvarky.
    • Masné a uzenářské výrobky, konzervy, vnitřnosti.
    • Tučné mléčné výrobky, smetana, šlehačka, vysokotučné smetanové sýry.
    • Máslo, máslové krémy, smetanová zmrzlina.
    • Volný cukr, sladká jídla, cukrovinky, cukrářské výrobky.
    • Alkoholické nápoje, slazené minerální vody, všechny nápoje s obsahem cukru.

     

  • Dieta č. 3 – základní (racionální)

    Technologická úprava

    Vlastní úprava pokrmů je prakticky bez omezení. Vzhledem k požadavku na výši tuků ve složení této diety, vyplývají pro přípravu diety určitá pravidla. Dává se přednost úpravám s menším množstvím tuků, zejména při vaření, rožnění a grilování. Používá se podle možnosti pečení na teflonových pánvích, konvektomatu, v alobalu, pergamenu. Za méně vhodné se pokládají úpravy, jejichž technologie vytvářejí jídlo hůře stravitelné, typu plněných smažených pokrmů a smažených jídel, která se podávají méně často.

    Při přípravě hlavních jídel se přednostně volí úpravy přírodní. Omáčky se nezařazují příliš často. Přílohy mohou být vařené, dušené, zapékané, pečené, smažené v omezené míře.

    Výběr potravin

    • Při přípravě samostatných slaných a sladkých pokrmů se volí ve výběru základních potravin biologicky hodnotnější druhy a při zpracování postupy méně náročné na spotřebu tuků a cukru.
    • Zeleninu je možno použít veškerou, jak tepelně upravenou, tak syrovou ve formě salátů nebo obložení, jež je po biologické stránce hodnotnější.
    • Luštěniny zařazujeme jen občas pro vysoký obsah nadýmavých látek (s výjimkou sóji).
    • Pokud se týče bílkovinných potravin, mají to být podle možnosti spíše:
         - o libové maso, drůbež, drůbeží speciality (uzeniny), ryby
         - mléčné výrobky mají být též méně energeticky vydatné.
    • V tucích se omezují tuky živočišné a dává se přednost rostlinným olejům a rostlinným máslům.
    • Nežádoucí je vysoká spotřeba cukru a slazených výrobků.
    • Dáváme přednost dennímu zařazení tmavého chleba a v příkrmech biologicky hodnotnějším potravinám před typicky moučnými.
    • Je povoleno použít všech druhů koření v přiměřeném množství.
    • Solíme mírně.

     

  • Bezlepková dieta

    Při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat obiloviny, které obsahují lepek tj. pšenici (včetně špaldy!), kamut – khorasan, žito, žitovec (triticale), ječmen, řadu odrůd ovsa a veškeré potraviny, které jmenované obilniny obsahují.

    Jedná se o:

    • výrobky z mouky – chléb, pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky
    • vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice
    • rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku)

    Je nutné si dávat pozor na potraviny, ve kterých byla mouka použita jako přídavek.